Onweer kan ook jouw leven in gevaar brengen
 
Gemiddeld zijn er in Nederland 100 dagen met onweer. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 250.000 bliksemontladingen gemeten, maar dit aantal stijgt elk jaar. Wij golfers lopen bij onweer boven de baan een extra groot risico. We bewegen ons op vlak terrein waarboven wij – als een antenne - met kop en schou­ders uitsteken. Erger nog, wij hebben onze trolley met ijzers erin aan de hand, waarop blik­sems af zouden kunnen komen.
 
onweer

Hoe kunnen wij weten voordat wij de baan opgaan, of onweer dreigt? Raad­pleeg thuis het weerbericht of Internet. De startpagina voor “weer” wijst je ver­der de weg naar interessante links zo­als b.v. de buien- of bliksemradar.

Bij acuut dreigend gevaar, zal de Marshal met een sirene die over de hele baan te horen is, signalen geven.
 
In de clubgids worden deze signalen als volgt omschreven:
• 1 x sirene spel stoppen, bal markeren, schuilplaats opzoeken,
• 2 x sirene spel hervatten,
• 3 x sirene spel staken, terugkeren naar clubhuis.
 
Bij acuut onweer boven de baan mogen geen clubs of tassen meer worden aangeraakt of meegenomen!!
Voor alle duidelijkheid zij gezegd dat deze signalen niet alleen tijdens een wedstrijd opgevolgd moeten worden. Zij gelden algemeen, dus ook op tijden dat spelers – leden en greenfeespelers -gewoon hun rondes lopen. Ook zij moeten in eigen belang gevolg geven aan de sirenesignalen.
In afwachting van het signaal van de Marshal houden spelers natuur­lijk ook zelf de weersontwikkeling tij­dens het spel in de gaten.
 
Zie je een flits begin dan langzaam te tellen - een tel = 1 seconde - en stel vast hoeveel seconden het duurt voordat je de don­der hoort. Deel het aantal seconden door 3. Het quotiënt geeft aan hoeveel kilometer de bliksem van je verwijderd is. Bij minder dan 10 seconden of 3 kilometer is het hoog tijd om te gaan schuilen.
 
Uitermate onveilig zijn solitaire bomen, de bosrand of het bos. Zij bieden wel bescherming tegen wind en regen, het gevaar om door een blikseminslag ge­troffen te worden vergroten zij echter. Mijden dus.

poppetje

Stel, je hebt het “1x sirenesignaal” ge­hoord en merkt, dat je je niet snel ge­noeg in veiligheid kunt brengen; blijf dan waar je bent, ga gehurkt op je tenen zitten, sla de armen om de knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar.
Ga niet liggen. Door het grotere op­pervlak van je lichaam dat daarbij met de grond in aanraking komt vergroot je het gevaar getroffen te worden, niet uit de lucht maar via de grond.
Als je denkt dat het tijd wordt om je bij naderend onweer in veiligheid te bren­gen, dan mag je zonder signaal van de Marshal het spel onderbreken. Gebeurt dit tij­dens een officiële wedstrijd, dan dien je de wedstrijdcommissie bij het bin­nenkomen van de onderbreking in kennis te stellen.
De Marshal tracht ook om een gevaarlijke situatie op tijd te herkennen.
Alle signalen en waarschuwingen ten spijt is het buiten kijf dat het ieders eigen verantwoordelijkheid blijft tijdig een veilig heenkomen te zoeken. Doe wat je nodig acht!!