website header 1920 x 304

Beste OGC’ers,

Waar wij tot gisteravond (dinsdag 21 april 2020 19.00 uur) allemaal op hoopten is wat mij betreft, maar ik ben er zeker van voor velen, geëindigd in een zware deceptie. 21 april zou een datum moeten zijn waarop de minister president zou aankondigen dat de veiligheidsmaatregelen rondom het Coronavirus, mogelijk door daling van besmettingen en terugloop van sterftecijfers wellicht versoepeld konden worden. En inderdaad er heeft versoepeling plaatsgevonden, echter deze hebben weinig tot niets te maken met sport in het algemeen en helemaal nul met golfsport. Conclusie: de volgende peildatum wordt 20 mei en zoals ook nu het geval was: een week daarvoor vindt een voorbespreking plaats, waarna op 20 mei weer een definitieve persconferentie gepland staat.

Zoals ik al aangaf is de versoepeling ten aanzien van de sport slechts dat kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding samen kunnen sporten als het gaat om teamsport in de buitenlucht en van 13 tot 18 jaar is eveneens trainen onder begeleiding toegestaan, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Tot slot werd nog gemeld dat er tot 1 september geen betaald voetbal wordt gespeeld en toen was het onderdeel sport in het betoog van Rutte voorbij. Overigens alle versoepelingen, dus ook voor de sport zijn gemeld op basis van adviezen van het Outbreak Management Team, waarbij eveneens met nadruk werd gesteld dat georganiseerde sport voor andere dan de hierboven genoemde groepen op dit moment een mogelijk risico vormt. Te snelle versoepeling kan mogelijk een te brede verspreiding van het virus in de hand werken. Kortom voor nu zijn we uitgepraat en dienen we te wachten op de ontwikkelingen tot 20 mei. De golfbaan van OGC blijft dus helaas voorlopig gesloten.

Is er dan niets positiefs te melden? Ja min of meer. Er wordt keihard gewerkt aan het baanonderhoud en de baan ligt er prachtig bij zoals ook de foto's uitwijzen die op de OGC site staan. Bekijk deze want het zijn er behoorlijk veel en ze zijn prachtig. En wat ik zelf toch ook wel positief vind is dat de NGF haar uiterste best doet om het tij te keren, maar helaas stuit men dan op de bureaucratie die gedurende deze Coronacrisis enerzijds begrijpelijk en anderzijds soms overdreven vormen aanneemt. De NGF heeft namelijk zoals alle sportbonden een protocol samengesteld, op basis waarvan de golfclubs in Nederland met inachtneming van alle voorgeschreven veiligheidsmaatregelen (ook nu al) weer opengesteld zouden kunnen worden. Via NOC*NSF is dat protocol ingeleverd bij het Ministerie van Economische Zaken (EZK) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daar had inmiddels al een reactie op moeten komen. EZK heeft toegezegd deze week nog met een eerste reactie te komen op het protocol van de NGF. Toen gisteravond de OMT adviezen werden toegelicht was de Golffederatie uiteraard zwaar teleurgesteld en zijn we dus genoodzaakt met z'n allen te wachten tot we in de komende weken wellicht prettiger nieuws krijgen voorgeschoteld.

Maar beste OGC-ers, zonder al te veel op zaken en ontwikkelingen vooruit te lopen, wil ik jullie toch deelgenoot maken van een paar maatregelen die als voorwaarde dienen om weer de golfclubs uit de tas te halen. Dit zijn de uitgangspunten die de basis vormen voor Social Distancing binnen alle golfaccommodaties en die vervolgens zijn vastgelegd in het protocol van de NGF:

  • er moet een veilige omgeving zijn voor alle medewerkers en sporters
  • er moet een gezonde activiteit geboden worden
  • de 1,5 meter regel moet worden gehandhaafd
  • er mag nimmer sprake zijn van fysiek contact tussen sporter en medewerker en
  • er moeten voldoende hygiënische maatregelen worden getroffen.

Ik moet hierbij wel een kanttekening plaatsten, want de meeste in het protocol genoemde na te leven regels zijn verre van toepassing op onze vereniging, maar betreffen meer de grote en vooral commerciële clubs die ook werknemers in vaste dienst hebben. Vandaar dat het concept protocol van de NGF ook bij het Ministerie van Economische zaken ter goedkeuring is ingediend. Voor ons is het echter afdoende als wij enkele aanbevelingen overnemen en ons daaraan houden.

Overige regels die voor ons wel van belang KUNNEN en eventueel MOETEN zijn:

  • verplicht gebruik van starttijden (hopelijk tijdelijk)
  • maximaal 2 of 3 golfers per flight met ruime tijd tussen starttijd (bv 8 min)
  • zolang er geen passend protocol is voor de horeca vanuit het RIVM, blijven clubhuizen, terrassen, douches en kleedruimten gesloten
  • indien het clubhuis wel geheel of gedeeltelijk open mag moet bij de ingang handsanitizer aanwezig zijn
  • maximale hygiëne in het hele clubhuis vooral toiletten, betaalautomaat, deurknoppen en andere contactoppervlakten en
  • niet geheel en al onbelangrijk per golfaccommodatie dient een medewerker of lid verantwoordelijk te zijn voor de naleving van het protocol. Volgens de NGF kan dat bv een marshal zijn.

Ik laat het voorlopig hierbij want het protocol is NOG NIET DEFINITIEF goedgekeurd en dus nog niet uitvoerbaar en mogelijk dat er nog zaken worden aangepast, maar realiseer jullie wel dat we nog niet zomaar een rondje kunnen golfen. Dat rondje zal in eerste instantie niet meer dan 9 holes mogen zijn en geloof het of niet we moeten ons houden aan de regels want alle golfclubs worden gecontroleerd op naleving en we krijgen een mega probleem als we de fout in gaan.

Ik denk dat ik jullie overladen heb met hopelijk, zinnige informatie met helaas een droevige impact maar dat is op dit moment de sfeer waarmee we te maken hebben. Het blijft vooral nog een duistere weg met veel onzekerheden dus laten we hopen dat dit zo spoedig mogelijk verandert.

Tot slot wil ik jullie wijzen op het bericht op de OGC site van onze golfpro Patrick Bourgonje. Hij heeft een link om thuis golf fit te blijven met oefeningen, dus laten we de techniek niet uit het oog verliezen. Daarnaast heeft hij leuke golfpakketjes in de aanbieding als alternatief voor zijn inkomsten, want momenteel zit hij dus helemaal zonder werk. Wellicht dat wij hem op deze wijze kunnen steunen.

Ik wens jullie alle gezondheid toe en heb niet de behoefte om al die mediakreten hier te ventileren, maar ik zeg gewoon denk vooral aan jezelf en je gezondheid. Dat zijn momenteel de belangrijkste prioriteiten en dan komt de rest vanzelf.

Namens het bestuur,

Met vriendelijke groet,

Ronald Verbiest